PostHeaderIcon JADŁOSPIS NA 28.01.2019r. –1.02.2019r.

Żłobek Publiczny w Bielawie

 

 

 

Poniedziałek 28.01.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ GWIAZDKĄ (*)

I Śniadanie

Makaron na mleku.*1,3,7 Baton pszenny z masłem i miodem wielokwiatowym. *1

Jabłko w kawałku. Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

II Śniadanie

Chlebek graham z masłem,szynką pniaczkiem i papryką czerwoną. * 1,7

Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Obiad

Zupa kalafiorowa z warzywami (marchew,pietruszka, kalafior) i ryżem, zabielana jogurtem naturalnym.*1,7 Placuszki ziemniaczano - marchewkowe z jogurtem greckim.*1,3,7

Mandarynka.

 

Wtorek 29.01.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ GWIAZDKĄ (*)

I Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku z cynamonem.*1,7 Chleb młodości z masłem,serkiem białym,ziołami prowansalskimi i szczypiorkiem.*1,7Gruszka w kawałku. Herbatka z dzikiej róży.

II Śniadanie

Chleb młodości z masłem,pomidorem,mozzarellą i świeżą bazylią.*1,7 Herbatka dzikiej róży.

Obiad

Zupka z czerwonej soczewicy z warzywami (marchew,pietruszka,soczewica)i ziemniakami.

Kasza gryczana na sypko.*1Pulpet z szynki w sosie własnym.*1,3 Buraczki z cebulką.

Herbatka z dzikiej róży.

 

Środa 30.01.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

I Śniadanie

Kaszka mleczno-ryżowa na mleku modyfikowanym.*7 Chleb graham z masłem, ogórkiem zielonym i koperkiem.*1Banan w kawałku. Napar z rumianku.

II Śniadanie

Baton pszenny z masłem.*1,7 Sałatka jarzynowa (marchew,por,jajko,groszek zielony

kukurydza,ogórek kiszony,pietruszka zielona,ziemniaki,jogurt grecki). * 1,3,7Napar z rumianku.

Obiad

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z warzywami (marchew,pietruszka,kapusta pekińska)

i ziemniakami. „Shrek”- makaron świderki,filet z kurczaka,szpinak. * 1,3Napar z rumianku.

 

Czwartek 31.01.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku z wiórkami kokosowymi.* 1,7 Chałka z masłem i dżemem truskawkowym (nisko słodzonym).*1,3 Herbatka owocowa. Marchewka w kawałku.

 

II Śniadanie

Chleb razowy z masłem.*1,7 Patera owocowa(jabłko,kaki,banan,brzoskwinia). Herbatka owocowa.

Obiad

Zupka krem z dyni z warzywami (marchew,pietruszka zielona,dynia) i zacierką.*1,3

Ziemniaki puree z koperkiem. Kotlet pożarski z indyka.*1,3 Mizeria z ogórków z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem.*7Herbatka owocowa.

 

 

Piątek 01.02.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Płatki jaglane na mleku z suszona żurawiną.*1,7 Chleb graham z masłem, pasztetem z formy (80% zawartości mięsa).*1,3,7 Melon w kawałku. Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.

II Śniadanie

Chleb graham z masłem, sałatą masłową i polędwica drobiową.*1,7

Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.

Obiad

Barszczyk ukraiński z warzywami (marchew,pietruszka ) i makaronem,zabielany jogurtem naturalnym.*1,3,7 Ziemniaki puree z koperkiem. Kotlecik rybny z morszczuka.*1,3,4

Delikatna surówka z kapusty kiszonej i zielonej pietruszki.

Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.

 

ALERGENY :

 

1. ZBOŻA (pszenica, żyto,orkisz,jęczmień,owies),2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE

3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE ,4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE , 5. ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE) I PRODUKTY POCHODNE , 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE

7. MLEKO, 8. ORZECHY(migdały,orzechy laskowe,orzechy włoskie,orzechy nerkowca,orzeszki pekon,orzechy brazylijskie,orzechy pistacjowe), 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE , 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE, 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE, 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY, 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE, 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE

 

 

JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI Z PRZYCZYN

OD ŻŁOBKA NIEZALEŻNYCH