PostHeaderIcon Jadłospis

Żłobek Publiczny w Bielawie

 

JADŁOSPIS NA 02.12.2019r. –06.12.2019r.

 

Poniedziałek 02.12.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku.* 1,7, Graham z masłem, ogórkiem zielonym i koperkiem. *1

Napar z rumianku. Jabłko w kawałku.

II Śniadanie

Chlebek graham z masłem, sałatą lodową i szynką domową. *1,7

Napar z rumianku.

GR.I- Zupa wiosenna z warzywami (marchew,pietruszka,zielony groszek,brokuł,brukselka,kalafior) i ziemniakami, zabielana jogurtem naturalnym.*1,7

Obiad

Zupa wiosenna z warzywami (marchew,pietruszka,zielony groszek,brokuł,brukselka,kalafior)

i ziemniakami, zabielana jogurtem naturalnym.*1,7

Naleśniki szpinakowe z serkiem straciatella(serek biały,kakao).*1,3,7

 

Wtorek 03.12.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ GWIAZDKĄ (*)

I Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku z cynamonem. Baton pszenny z masłem.* 1,7 Jajecznica na masełku

ze szczypiorkiem . *3 Melon w kawałku. Herbatka z dzikiej róży.

II Śniadanie

Biszkopty(piekarnia Bober). *1,3,Jogurt naturalny z kawałkami brzoskwiń.*7

GR.I- Kapuśniaczek z kapusty kiszonej z warzywami (marchew,pietruszka)i ziemniakami.

Obiad

Kapuśniaczek z kapusty kiszonej z warzywami (marchew,pietruszka)i ziemniakami.

Kasza kus-kus.*1 Filet z kurczaka duszony w warzywach(kalafior,brokuł,marchew).

Herbatka z dzikiej róży.

 

Środa 04.12.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku.* 1,7 Chleb młodości z masłem i powidłami śliwkowymi.* 1,7

Gruszka tarta z marchewką. Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

II Śniadanie

Chleb graham z masłem,pomidorem i zieloną pietruszką* 1,7

Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

GR.I- Krem z dyni z warzywami (marchew,pietruszka,dynia), zacierką i łezką jogurtu naturalnego.*1,3,7

Obiad

Krem z dyni z warzywami (marchew,pietruszka,dynia), zacierką i łezką jogurtu naturalnego.*1,3,7

Ziemniaki puree z koperkiem. Kotlet mielony z szynki z cebulką.*1,3 Surówka z kapusty pekińskiej,ogórka zielonego,rzodkiewki czerwonej,zielonej pietruszki z jogurtem naturalnym. * 7

Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

 

 

Czwartek 05.12.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Kaszka mleczno -ryżowa wieloowocowa. *1,7 Chleb razowy z masłem,rzodkiewką czerwoną i szczypiorkiem.* 1,3,7 Herbatka leśna. Banan w kawałku.

II Śniadanie

Baton pszenny z masłem.* 1,7 Sałatka jarzynowa (marchew,pietruszka,zielony groszek,ziemniaki jajko,por,cebulka,ogórek kiszony,jogurt naturalny) *1,3,7

Herbatka leśna.

GR.I- Zupka pomidorowa z warzywami (marchew,pietruszka) i ryżem,zabielana jogurtem naturalnym.* 1,7

Obiad

Zupka pomidorowa z warzywami (marchew,pietruszka) i ryżem,zabielana jogurtem naturalnym.* 1,7 Ziemniaki puree z koperkiem. Schab w sosie własnym.*1 Marchewka w sosie beszamelowym.*1,7 Herbatka leśna.

 

 

Piątek 06.12.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Płatki owsiane na mleku z suszoną żurawiną.* 1,7 Chałka z masłem i miodem wielokwiatowym.*1,3 Herbatka malinowa z lipą.

II Śniadanie

Chleb graham z masłem i polędwicą drobiową .*1,7Krążki pomarańczy. Herbatka malinowa z lipą.

GR.I- Barszczyk biały z warzywami (marchew,pietruszka ) i ziemniakami.*1

Obiad

Barszczyk biały z warzywami (marchew,pietruszka ) i ziemniakami.*1

Makaron świderki z pulpetem rybnym w sosie porowo-paprykowym.* 1,3,7

Kompot jabłkowy z goździkami.

 

ALERGENY

 

1. ZBOŻA (pszenica, żyto,orkisz,jęczmień,owies),2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE

3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE ,4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE , 5. ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE) I PRODUKTY POCHODNE , 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE

7. MLEKO, 8. ORZECHY(migdały,orzechy laskowe,orzechy włoskie,orzechy nerkowca,orzeszki pekon,orzechy brazylijskie,orzechy pistacjowe), 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE , 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE, 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE, 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY, 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE, 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE

 

 

JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI Z PRZYCZYN

OD ŻŁOBKA NIEZALEŻNYCH