Jadłospis
JADŁOSPIS OD 20.03.2023 r. DO 25.03.2023 r.
Poniedziałek 20.03.2023
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ TŁUSTYM DRUKIEM
I Śniadanie Płatki owsiane na mleku(mleko i produkty pochodne,owies). Banan w kawałku. II Śniadanie Chlebek graham z masłem/masło klarowane ,filetem z kurczaka maślanym i czerwoną papryką(mąka pszenna, mleko i produkty pochodne). Herbatka z czarnej porzeczki. Obiad Zupka krem brokułowa(pietruszka,seler,por,marchew,brokuł) i ziemniakami (seler ). Placuszki ziemniaczano-marchewkowe z kleksem jogurtu naturalnego (mąka pszenna, jajo,mleko i produkty pochodne). Kompot wieloowocowy.
Wtorek 21.03.2023
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ TŁUSTYM DRUKIEM
I Śniadanie Kawa z mlekiem i szczyptą kardamonu (mleko i produkty pochodne,żyto). Chałka z masłem/masłem klarowanym i miodem wielokwiatowym (mąka pszenna,mleko i produkty pochodne).Jabłko w kawałku. Herbatka z dzikiej róży. II Śniadanie Deser truskawkowy z pokruszonymi płatkami migdałów na bazie jogurtu greckiego(mleko i produkty pochodne,migdały).Paluch kukurydziany. Herbatka z dzikiej róży. Obiad Zupa ogórkowa z warzywami (marchew,pietruszka,cebula,seler,ogórek kiszony) i ryżem,zabielana jogurtem naturalnym (seler,mleko i produkty pochodne,mąka pszenna). Schab w sosie koperkowym podany z kaszą jęczmienną i frytkami z czerwonego buraka( mąka pszenna,jęczmień). Herbatka z dzikiej róży.
Środa 22.03.2023
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ TŁUSTYM DRUKIEM I Śniadanie Płatki ryżowe na mleku (mleko i produkty pochodne). Brzoskwinia w kawałku. II Śniadanie Chleb razowy z masłem/masłem klarowanym*, pasztetem pieczonym z suszoną śliwką (własny wyrób)(mąka pszenna,żytna,mleko i produkty pochodne,jajo). Gruszka w kawałku. Herbatka jagodowa. Obiad Zupa jarzynowa z warzywami (pietruszka,seler,por,marchew,kalafior,brokuł,groszek zielony) i ziemniakami(seler). Kotlet z piersi kurczaka (mąka pszenna,jajo) podany z talarkami pieczonych ziemniaków i surówką z kapusty pekińskiej,kukurydzy,ogórka zielonego,marchewki z jogurtem naturalnym (mleko i produkty pochodne). Herbatka jagodowa.
Czwartek 24.03.2023
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ TŁUSTYM DRUKIEM I Śniadanie Kasza manna na gęsto na mleku z musem jagodowym((mleko i produkty pochodne). II Śniadanie Gofry(własnego wyrobu) z cukrem pudrem i cynamonem(maka pszenna,jajo,mleko i produkty pochodne). Koktajl mleczno - bananowy(mleko i produkty pochodne). Obiad Kapuśniak z kiszonej kapusty z warzywami(marchew,pietruszka,seler,por) i ziemniakami (seler). Karkówka w sosie pieczeniowym podana z makaronem pełnoziarnistym (mąka pszenna) i surówką z marchewki i kiszonego ogórka. Herbatka żurawinowa.
Piątek 25.03.2023
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ TŁUSTYM DRUKIEM
I Śniadanie Płatki kukurydziane na mleku (mleko i produkty pochodne). Pomarańcz w ćwiartkach. II Śniadanie Chleb graham z masłem/masłem klarowanym(mąka pszenna,mleko i produkty pochodne) i pastą drobiową z udek z warzywami (marchew,cebulka,papryka czerwona) ze szczypiorkiem i pomidorem. Herbatka leśna. Obiad Krupnik z kaszą jaglaną (marchew,pietruszka,por,seler) i ziemniakami(seler). Rybka (dorsz)panierowana z siemieniem lnianym(jajo,mąka pszenna,ryba),podana na ryżu z sosem na gęsto z marchewki i zielonego groszku. Kompot z wieloowocowy.
*do smarowania pieczywa dla dzieci z nietolerancją białka znajdującego się w mleku krowim.
Między posiłkami woda do picia „Żywiec Zdrój”
Jadłospis może ulec zmianie w poszczególnych dniach tygodnia.
|