PostHeaderIcon Jadłospis

Żłobek Publiczny w Bielawie

 

JADŁOSPIS NA 27.01.2020r. –31.01.2020r.

 

 

 

Poniedziałek 27.01.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ

 

I Śniadanie

Płatki owsiane(owies) na mleku (mleko).Graham (mąka pszenna) z masłem klarowanym, ogórkiem zielonym i koperkiem. Napar z rumianku. Jabłko w kawałku.

II Śniadanie

Chlebek graham (mąka pszenna)z masłem(mleko) i polędwicą drobiową. Papryka czerwona w kawałku. Napar z rumianku.

Obiad

Zupa wiosenna z warzywami (marchew,pietruszka,zielony groszek,brokuł,brukselka,kalafior)

i ziemniakami, zabielana jogurtem naturalnym (mleko).

Naleśniki(mąka pszenna,jaja) szpinakowe z serkiem(mleko) straciatella.

 

Wtorek 28.01.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ

I Śniadanie

Kawa zbożowa (żyto) na mleku(mleko) z cynamonem. Chleb razowy(mąka pszenna,żytnia)

z masłem (mleko), serem żółtym(mleko) i pomidorem. Herbatka z dzikiej róży.

II Śniadanie

Baton pszenny(mąka pszenna) z masłem(mleko). Jogurt naturalny (mleko) z musem truskawkowym.

Obiad

Kapuśniaczek z kapusty kiszonej z warzywami (marchew,pietruszka)i ziemniakami.

Kasza gryczana (gryka). Filet z kurczaka duszony w warzywach(kalafior,brokuł,marchew).

Herbatka z dzikiej róży.

 

Środa 29.01.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ

 

I Śniadanie

Płatki jęczmienne(jęczmień) na mleku(mleko). Chleb młodości (mąka pszenna,żytnia)z masłem klarowanym i powidłami śliwkowymi.

Gruszka w kawałku. Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

II Śniadanie

Chleb graham (mąka pszenna) z masłem (mleko),pastą z dorsza (ryba),ciecierzycy i zielonej pietruszki. Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Obiad

Krem z marchewki i zielonego groszku z warzywami (marchew,pietruszka,zielony groszek),

zacierką (mąka pszenna,jaja) i łezką jogurtu naturalnego (mleko).

Ziemniaki puree z koperkiem. Kotlet mielony z szynki (mąka pszenna,jaja) z cebulką.

Surówka z kapusty pekińskiej,ogórka zielonego i zielonej pietruszki z jogurtem naturalnym(mleko). Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

 

 

Czwartek 30.01.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ

 

I Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku modyfikowanym (mleko). Chleb razowy (mąka pszenna,żytnia)

z masłem klarowanym,rzodkiewką czerwoną i szczypiorkiem. Herbatka leśna. Banan w kawałku.

II Śniadanie

Baton pszenny(mąka pszenna) z masłem (mleko). Sałatka jarzynowa (marchew,pietruszka,zielony groszek,ziemniaki jajko (jajo),por,cebulka,ogórek kiszony(gorczyca),jogurt naturalny (mleko)).

Herbatka leśna.

Obiad

Zupka pomidorowa z warzywami (marchew,pietruszka) i ryżem,zabielana jogurtem naturalnym(mleko). Ziemniaki puree z koperkiem. Schab w sosie własnym (mąka pszenna). Marchewka w sosie beszamelowym (mąka pszenna).Herbatka leśna.

 

 

Piątek 31.01.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ

 

I Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku(mleko) . Chałka(mąka pszenna,jaja) z masłem klarowanym i miodem wielokwiatowym. Herbatka malinowa z lipą. Melon w kawałku.

II Śniadanie

Chleb graham (mąka pszenna) z masłem (mleko) i kiełbasą szynkową .Krążki pomarańczy. Herbatka malinowa z lipą.

Obiad

Barszczyk biały z warzywami (marchew,pietruszka ) jajkiem (jajo) i makaronem (mąka pszenna,jaja),zabielany jogurtem naturalnym (mleko). Kluseczki leniwe(mąka pszenna,jaja)

z serem białym (mleko). Słupek buraka czerwonego ugotowanego.

Kompot jabłkowy z goździkami.

 

 

JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI Z PRZYCZYN

OD ŻŁOBKA NIEZALEŻNYCH