PostHeaderIcon Jadłospis

Żłobek Publiczny w Bielawie

 

JADŁOSPIS NA 17.06.2019r. –28.06.2019r.


 

Poniedziałek 17.06 .2019

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku.*1,7 Baton pszenny z masłem i konfiturą leśną.

Herbatka żurawinowa. Jabłko w kawałku.

II Śniadanie

Chlebek graham z masłem,szynką pniaczkiem i papryką czerwoną.*1,7

Herbatka żurawinowa.

Obiad

Zupka ogórkowa z warzywami (marchew,pietruszka,koper,ogórek kiszony) i ziemniakami.

Makaron z serem białym i pokrojoną brzoskwinią.*1,3,7

Herbatka żurawinowa.

 

Wtorek 18.06.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku modyfikowanym z cynamonem. *7 Chleb razowy z masłem ,serkiem białym i nutą miodu* 1,7 Herbatka owocowa. Arbuz w kawałku.

II Śniadanie

Baton pszenny z masłem. *1,7 Sałatka jarzynowa ( ziemniaki,jajko,ogórek kiszony,kukurydza,marchew, zielony groszek,pietruszka zielona,jogurt grecki). *1,3,7

Herbatka owocowa.

Obiad

Kasza manna na rosole z warzywami (marchew,pietruszka).*1

Ziemniaki puree z koperkiem. Medaliony z indyka.*1,3,7Surówka z marchewki,pora i zielonej pietruszki z jogurtem naturalnym.*7

Herbatka owocowa.

 

 

Środa 19.06.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Kaszka mleczno-ryżowa wieloowocowa.**1,7 Chałka z masłem i plasterkami banana. *1,3,7Herbatka z róży.

II Śniadanie

Graham z masłem , pastą rybną (filet z morszczuka,ciecierzyca),posypaną koperkiem.*1,4,7 Herbatka z róży.

Jabłko tarte z marchewką .

Obiad

Zupka krem z dyni z warzywami (marchew,pietruszka,koperek,dynia) , zacierką i łezką jogurtu greckiego. *7 Ziemniaki puree. Schab duszony w sosie własnym. Różyczki brokuła z sezamem.*11

 

 

 

Czwartek 20.06.2019

BOŻE CIAŁO

 

Piątek 21.06.2019

NIECZYNNE

 

 

Poniedziałek 24.06 .2019

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Patki ryżowe na mleku.*7 Chleb młodości z masłem , jajkiem i szczypiorkiem.*1,3

Jabłko w kawałku Napar z rumianku.

II Śniadanie

Chleb graham z masłem, polędwicą drobiową i oliwką czarna .*1,7

Napar z rumianku.

Obiad

Barszczyk biały z warzywami (marchew,pietruszka,majeranek) i ziemniakami,zabielany jogurtem naturalnym.*1,7 Ryż na sypko z bukietem warzyw.(marchew,brokuł,kalafior) *1

Napar z rumianku.

 

Wtorek 25.06.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ GWIAZDKĄ (*)

I Śniadanie

Kakao na mleku z cynamonem.*7 Chałka z masłem i miodem wielokwiatowym.*1,3

Herbatka jagodowa. Melon w kawałku.

II Śniadanie

Chleb razowy z masłem,serem żółtym,pomidorem i zieloną pietruszką.*1,7

Herbatka jagodowa.

Obiad

Zupka krem z pora z warzywami (marchew,pietruszka,por)i ziemniakami.*1

Kasza gryczana na sypko. Gulasz z szynki w sosie własnym. Ogórek kiszony w kawałku.

Herbatka jagodowa.

 

Środa 26.06.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

I Śniadanie

Kasza manna na mleku.*1,7 Chleb graham z masłem,rzodkiewką czerwoną i szczypiorkiem. *1 Gruszka w kawałku. Herbatka żurawinowa.

II Śniadanie

Bułka maślana z masłem.*1,7 Kisiel cytrynowy do picia. Patera owocowa (jabłko,banan,truskawka,morela). Herbatka żurawinowa.

Obiad

Zupa szpinakowa z warzywami (marchew,pietruszka,szpinak),jajkiem i ryżem.* 1,3

Ziemniaki puree z koperkiem. Kotlet pożarski z indyka z szalotką i migdałami. *1,3,8 Surówka z kapusty pekińskiej,marchewki,kukurydzy,szczypiorku z jogurtem naturalnym.*7. Herbatka żurawinowa.

 

Czwartek 27.06.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku modyfikowanym.*1,7 Baton pszenny z masłem i powidłami śliwkowymi.* 1 Herbatka z róży. Marchewka w kawałku.

II Śniadanie

Chleb razowy z masłem, pasztetem z formy(80% zawartości mięsa)i oliwką zieloną. *1,7

Herbatka z róży.

Obiad

Rosół z warzywami (marchew,pietruszka zielona) i makaronem.* 1,3,

Ziemniaki puree z koperkiem. Potrawka z kurczaka w sosie pomarańczowym. *1 Brokuł w różyczkach. Herbatka z róży.

 

 

 

Piątek 28.06.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Płatki jaglane na mleku z rodzynkami.*7 Graham z masłem, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem.*1 Jabłko w kawałku. Herbatka z owoców leśnych.

II Śniadanie

Chleb graham z masłem,sałatą masłową i mielonką szkolną. *1,7Herbatka z owoców leśnych.

Obiad

Zupka krem z brukselki z warzywami (marchew,pietruszka,brukselka) i ryżem, zabielana jogurtem naturalnym.*7 Ziemniaki puree. Pulpet z morszczuka duszony w warzywach po grecku w sosie pomidorowym (marchewka,pietruszka,przecier pomidorowy).*1,3,4

 

 

1. ZBOŻA (pszenica, żyto,orkisz,jęczmień,owies),2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE

3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE ,4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE , 5. ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE) I PRODUKTY POCHODNE , 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE

7. MLEKO, 8. ORZECHY(migdały,orzechy laskowe,orzechy włoskie,orzechy nerkowca,orzeszki pekon,orzechy brazylijskie,orzechy pistacjowe), 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE , 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE, 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE, 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY, 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE, 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE

 

 

JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI Z PRZYCZYN

OD ŻŁOBKA NIEZALEŻNYCH