PostHeaderIcon Jadłospis

Żłobek Publiczny w Bielawie

 

JADŁOSPIS NA 22.07.2019r. –31.07.2019r.

 

Poniedziałek 22.07.2019

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Płatki owsiane na mleku.* 1,7 Jabłko w kawałku. Graham z masłem,pomidorem

i szczypiorkiem.*1 Herbata jagodowa.

II Śniadanie

Chlebek graham z masłem, polędwicą drobiową i ogórkiem małosolnym. * 1,7

Herbata jagodowa.

Obiad

Barszczyk czerwony z warzywami (marchew,pietruszka,buraki) i ziemniakami.

Makaron z serem białym i polewą truskawkową. *1,3,7Herbata jagodowa.

 

Wtorek 23.07.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Kakao z mlekiem i cynamonem.* 1,7 Chałka z masłem i miodem wielokwiatowym.*1

Herbatka z czarnej porzeczki. Plastry pomarańczy.

II Śniadanie

Chleb razowy z masłem, pasztetem z formy 80% zawartości mięsa. Papryka czerwona w kawałku.

Herbatka z czarnej porzeczki.

Obiad

Zupa szpinakowa z warzywami(marchew,pietruszka,szpinak)i zacierką.*1,3

Ziemniaki puree z koperkiem. Pieczeń rzymska* 1,3 Marchewka w sosie beszamelowym.*7 Herbatka z czarnej porzeczki.

 

 

Środa 24.07.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku. * 1,7Baton pszenny z masłem i powidłami śliwkowymi.*1

Banan w kawałku. Herbatka cytrynowa.

II Śniadanie

Chleb graham z masłem i pastą (serek biały,kawałki brzoskwini). *1,7 Herbatka cytrynowa.

Obiad

Zupka wiedeńska z warzywami ( kasza manna, pietruszka,marchew,por).*1

Ziemniaki puree z koperkiem.*1 Sznycel drobiowy. Mizeria z ogórków zielonych,sałaty i koperku z jogurtem naturalnym.*7 Herbatka cytrynowa.

 

Czwartek 25.07.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Płatki jaglane na mleku z wiórkami kokosowymi. * 1,7Chleb razowy z masłem i kiełbasą szynkową.*1 Melon w kawałku. Napar z rumianku.

II Śniadanie

Chlebek razowy z masłem pomidorem,mozzarellą i świeżą bazylią. *1,7

Napar z rumianku.

Obiad

Żurek z warzywami(marchew,pietruszka,por),jajkiem i ziemniakami,zabielany jogurtem naturalnym.*3,7 Kasza gryczana na sypko.

Schab w sosie własnym. Buraczki czerwone gotowane,pokrojone w słupki.

Kompot z truskawek.

 

Piątek 26.07.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku.* 1,7 Chlebek graham z masłem,rzodkiewką czerwonąi koperkiem.*1

Marchewka w kawałku. Herbatka leśna.

II Śniadanie

Chleb graham z masłem, sałatą lodową i szynką babuni.* 1,7 Herbatka leśna.

Obiad

Zacierka na rosole z warzywami(marchew,pietruszka) i zieloną pietruszką.

Ziemniaki puree z koperkiem. Pulpet rybny z morszczuka w warzywach po grecku.*1,3,4

Herbatka leśna.

 

 

Poniedziałek 29.07.2019

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Makaron na mleku.* 1,3,7 Jabłko w kawałku. Graham z masłem,jajkiem,zielonym ogórkiem

i szczypiorkiem.*1,3 Napar z rumianku.

II Śniadanie

Chlebek graham z masłem, szynką pniaczkiem i papryką czerwona w kawałku. * 1,7

Napar z rumianku.

Obiad

Kapuśniak z warzywami (marchew,pietruszka,kapusta młoda) i ziemniakami.

Bułeczki na parę (pampuchy) z sosem morelowym. *1,3 Napar z rumianku.

 

Wtorek 30.07.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem i cynamonem.* 1,7 Baton pszenny z masłem i dżemem z owoców leśnych. *1,7 Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańcza.

II Śniadanie

Chleb razowy z masłem, serem żółtym ,pomidorem i szczypiorkiem.*1,7 Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańcza.

Obiad

Zupa krem z dyni z warzywami(marchew,pietruszka,dynia)i ziemniakami.*1

Kasza kus -kus. Potrawka z kurczaka z warzywami tartymi(marchewka,pietruszka)w sosie koperkowym. Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańcza.

 

 

Środa 31.07.2019

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ GWIAZDKĄ (*)

 

I Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku. * 1,7 Chleb graham z masłem,pasztetem z formy 80%zawartości mięsa z koperkiem.*1 Arbuz w kawałku. Herbatka z dzikiej róży.

II Śniadanie

Chleb graham z masłem i pastą rybną(filet z morszczuka gotowany,avocado,szczypior). *1,4,7

Herbatka z dzikiej róży.

Obiad

Barszcz ukraiński z warzywami ( pietruszka,marchew,por,fasolka szparagowa) z makaronem. *1,3

Ziemniaki puree z koperkiem.*1 Karkówka w sosie własnym. Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki,pora,zielonej pietruszki z olejem rzepakowym.

 

 

1. ZBOŻA (pszenica, żyto,orkisz,jęczmień,owies),2. SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE

3. JAJA I PRODUKTY POCHODNE ,4. RYBY I PRODUKTY POCHODNE , 5. ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE) I PRODUKTY POCHODNE , 6. SOJA I PRODUKTY POCHODNE

7. MLEKO, 8. ORZECHY(migdały,orzechy laskowe,orzechy włoskie,orzechy nerkowca,orzeszki pekon,orzechy brazylijskie,orzechy pistacjowe), 9. SELER I PRODUKTY POCHODNE , 10. GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE, 11. NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE, 12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY, 13. ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE, 14. MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE

 

 

JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI Z PRZYCZYN

OD ŻŁOBKA NIEZALEŻNYCH