PostHeaderIcon Jadłospis

Żłobek Publiczny w Bielawie

 

JADŁOSPIS NA 14.09.2020r. –18.09.2020r.

 

Poniedziałek 14.09.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ TŁUSTYM DRUKIEM

I Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku (mleko i produkty pochodne).

Chałka z masłem /masłem klarowanym*i miodem wielokwiatowym (mąka pszenna, mleko i produkty pochodne,jajo).

Herbatka z dzikiej róży. Jabłko w kawałku.

GR. I Kaszka mleczno-ryżowa malinowa. Jabłko -mus.

II Śniadanie

Chlebek graham z masłem, polędwica z indyka i zieloną oliwką(mąka pszenna, mleko

i produkty pochodne).Herbatka z dzikiej róży.

GR.I

Zupka jarzynowa z warzywami (marchew,pietruszka,kalafior,por,brokuł,zielony groszek)

i ziemniakami.

Obiad

Zupka jarzynowa z warzywami (marchew,pietruszka,kalafior,por,brokuł,zielony groszek)

i ziemniakami.

Belriso -(ryż,budyń waniliowy,mus truskawkowy) (mleko i produkty pochodne).

Kompot owocowy.

GR.I Bukiet warzyw,filet drobiowy,ziemniaki.

Wtorek 15.09.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ TŁUSTYM DRUKIEM

 

I Śniadanie

Kakao na mleku ( mleko i produkty pochodne).

Baton pszenny z masłem / masło klarowane*(mąka pszenna, mleko i produkty pochodne). Jajecznica na masełku ze szczypiorkiem (mleko i produkty pochodne,jajo).

Pomidor w ćwiartkach. Herbatka z aronii.

GR. I

Kaszka mleczno-ryżowa morelowa. Gruszka-mus.(mleko i produkty pochodne).

II Śniadanie

Biszkopty (piekarnia bober) (mąka pszenna,jajo). Jogurt grecki z kawałkami brzoskwiń.

Herbatka z aronii.

GR.I

Delikatny kapuśniaczek z kiszonej kapusty z warzywami (marchew,pietruszka, kapusta kiszona)

i ziemniakami (gorczyca).

Obiad

Delikatny kapuśniaczek z kiszonej kapusty z warzywami (marchew,pietruszka, kapusta kiszona)

i ziemniakami (gorczyca).

Spaghetti bolognese (makaron,szynka kulka zmielona,przecier pomidorowy) ze świeżą bazylią(mąka pszenna,jajo).

Herbatka z aronii.

GR.I II danie mix

 

Środa 16.09.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ TŁUSTYM DRUKIEM

 

I Śniadanie

Kasza manna na mleku (mleko i produkty pochodne) z wiórkami kokosowymi.

Chleb graham z masłem / masło klarowane*, morszczukiem,cieciorką i szczypiorkiem.

(mąka pszenna, mleko i produkty pochodne,ryba). Banan w kawałku.

Herbatka owocowa.

GR.I Kaszka mleczno-ryżowa wieloowocowa(mleko i produkty pochodne). Banan -mus.

II Śniadanie

Patera owocowo-warzywna (jabłko,burak czerwony,brokuł). Chrupki kukurydziane.

Herbatka owocowa.

GR.I Krem z marchewki z warzywami : pietruszka ,marchew, por i ziemniakami.

Obiad

Krem z marchewki z warzywami : pietruszka ,marchew, por i ziemniakami.

Kasza kus-kus. Placuszek drobiowy z serem żółtym (jajo,mleko i produkty pochodne,mąka pszenna). Marchewka z groszkiem na gęsto (maka pszenna).

GR.I – II danie – mix

 

 

Czwartek 17.09.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ TŁUSTYM DRUKIEM

 

I Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku modyfikowanym(mleko i produkty pochodne). Chleb razowy z masłem / masło klarowane* ogórkiem zielonym i szczypiorkiem (mąka pszenna,żytnia mleko i produkty pochodne).Lemoniada pomarańczowa. Gruszka w kawału.

GR.I Kaszka mleczno-ryżowa bananowa (mleko i produkty pochodne).

Gruszka-mus

II Śniadanie

Wafle pszenne z dżemem z czarnej porzeczki nisko słodzonym(mąka pszenna,jajo).

Kisiel cytrynowy do picia.

GR.I

Solferino z warzywami (marchew,pietruszka,przecier pomidorowy,fasolka szparagowa)

i makaronem literkami- mix (mąka pszenna,jajo).

Obiad

Solferino z warzywami (marchew,pietruszka,przecier pomidorowy,fasolka szparagowa)

i makaronem literkami (mąka pszenna,jajo).

Kluski śląskie(mąka pszenna,jajo). Gulasz z szynki w sosie własnym ( mąka pszenna). Buraczki czerwone z jabłkiem. Lemoniada pomarańczowa.

GR.I – II danie mix

 

 

Piątek 18.09.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE SĄ TŁUSTYM DRUKIEM

 

I Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku ( mleko i produkty pochodne).

Bułka grahamka z masłem klarowanym pietruszkowym(mąka pszenna,mleko i produkty pochodne) z rzodkiewką czerwoną. Jabłko w kawałku.

Napar z rumianku.

GR.I Kaszka mleczno-ryżowa owoce leśne(mleko i produkty pochodne). Jabłko-mus.

II Śniadanie

Chleb graham z masłem/masłem klarowanym*(mąka pszenna,mleko i produkty pochodne) pastą mięsną z karkówki i warzywami. Papryka czerwona w kawałku. Napar z rumianku.

GR.I Rosołek z warzywami (marchew,pietruszka) i makaronem .-mix (mąka pszenna,jajo).

Obiad

Rosołek z warzywami (marchew,pietruszka) i makaronem(mąka pszenna,jajo).

Placuszki ziemniaczano-dyniowe z kleksem jogurtu greckiego. Napar z rumianku.

GR.I- II danie- Bukiet warzyw,ziemniaki,filet z indyka -mix

 

 

* do smarowania pieczywa dotyczy dziecka z nietolerancją białka znajdującego się w mleku krowim

Między posiłkami woda do picia „ŻYWIEC ZDRÓJ”.

 

 

*JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI Z PRZYCZYN OD ŻŁOBKA NIEZALEŻNYCH