PostHeaderIcon Jadłospis

Żłobek Publiczny w Bielawie

 

JADŁOSPIS NA 18.05.2020r. –22.05.2020r.

 

 

Poniedziałek 18.05.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ

 

I Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku modyfikowanym. Chleb razowy (maka pszenna,żytnia)

z masłem klarowanym i dżemem z czarnej porzeczki (nisko słodzonym).Herbata malinowa. Brzoskwinia w kawałku.

II Śniadanie

Chlebek graham (mąka pszenna) z masłem(mleko) polędwicą z indyka. Różyczka brokuła ugotowanego posypany sezamem (sezam). Herbata malinowa.

Obiad

Zupa - krem z marchewki i zielonego groszku z warzywami (marchew,pietruszka,zielony groszek), ziemniakami i łezką jogurtu naturalnego(mleko). Naleśniki z serkiem straciatella. Herbata malinowa. Jabłko w kawałku.

 

Wtorek 19.05.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ

 

I Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku (mleko) z cynamonem. Baton pszenny(maka pszenna) z masłem (mleko). Jajecznica (jajko) na masełku (mleko) ze szczypiorkiem. Pomidor w ćwiartkach. Herbatka leśna.

II Śniadanie

Kisiel cytrynowy do picia. Bułka maślana(mąka pszenna,jaja) z masłem (mleko).Banan w kawałku.

Obiad

Barszczyk biały z warzywami (marchew,pietruszka)i makaronem (mąka pszenna,jaja),zabielany jogurtem naturalnym (mleko). Ziemniaki puree z koperkiem. Kotlecik drobiowy(mąka pszenna,mleko,jaja). Marchewka tarta z ogórkiem kiszonym (gorczyca). Herbatka leśna.

 

Środa 20.05.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ

 

I Śniadanie

Płatki jaglane(proso) na mleku (mleko) . Chleb młodości (mąka pszenna,żytnia)z masłem klarowanym ,ogórkiem zielonym i szczypiorkiem. Gruszka w kawałku. Lemoniada pomarańczowa.

II Śniadanie

Chleb graham (mąka pszenna) z masłem (mleko) i pastą (filet z dorsza(ryba),jajko (jajo)) Lemoniada pomarańczowa.

Obiad

Zupa koperkowa z warzywami (marchew, por,pietruszka,koper)i ziemniakami,zabielana jogurtem naturalnym. Kasza gryczana. Pulpet (jaja) z szynki w sosie (maka pszenna) paprykowo-ziołowym. Fasolka szparagowa z wody. Lemoniada pomarańczowa.

 

Czwartek 21.05.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ

 

I Śniadanie

Kaszka mleczno-ryżowe(mleko) wieloowocowe. Chałka(mąka pszenna,jaja) z masłem klarowanym i miodem wielokwiatowym. Melon w kawałku. Herbatka owocowa.

II Śniadanie

Baton pszenny(mąka pszenna) z masłem (mleko). Sałatka owocowa (jabłko,gruszka,truskawka,brzoskwinia),posypane migdałami (orzechy-migdały). Herbatka owocowa.

Obiad

Kapuśniak z warzywami (marchew,por,pietruszka zielona,kapusta kiszona) i ziemniakami.

Potrawka z indyka z ryżem i warzywami. Herbatka owocowa.

 

 

 

Piątek 22.05.2020

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI OZNACZONE

SĄ W NAWIASIE POGRUBIONĄ CZCIONKĄ

I Śniadanie

Kasza manna (pszenica) na mleku (mleko). Chleb graham (maka pszenna) z masłem klarowanym,rzodkiewką czerwoną i zieloną pietruszką. Jabłko w kawałku.

Herbata z czarnej porzeczki.

II Śniadanie

Chleb graham(maka pszenna) z masłem (mleko), szynką pniaczkiem. Oliwka czarna.

Herbata z czarnej porzeczki.

Obiad

Kalafiorowa z warzywami (marchew,pietruszka,kalafior) i ziemniakami.

Makaron(mąka pszenna,jaja) z polewą truskawkową (mleko).

Herbata z czarnej porzeczki.

 

 

 

 

JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI Z PRZYCZYN

OD ŻŁOBKA NIEZALEŻNYCH